İş Zekası Nedir ?
- Erdoğan Yüksel
- 19 Ara 2022
- 1 dakikada okunur
İş Zekası Nedir ?
İş Zekası (BI: Business Intelligence), terimi teoriden (akademiden) değil pratikten (endüstriden) gelmektedir ve ilk olarak 1990’lı yılların ortasında “Gartner Group” tarafından ortaya atılmıştır.
En temel amacı ise şirket faaliyetlerinden toplanan verilerin bilgiye, bilginin kararlara ve son olarak da kararların aksiyonlara dönüşümüne yardımcı olur.
İşletmeler iş zekası çözümleri ile operasyonel kontrol, yönetsel kontrol, stratejik planlama gibi süreçler de yaşanan problemleri varsayımsal veya içgüdüsel olarak değil, tarihsel ve güncel veriler ile durumlarını, performanslarını analiz ederek daha bilinçli ve daha iyi kararlar vermelerine olanak sağlar.
İş Zekası Yöntemleri Nelerdir ?
1. İş Analitiği Süreçleri: Tanımlayıcı Analitik: Ne oldu? , Neler oluyor? Sorularına cevap vererek iyi tanımlanmış işletme problemlerine karşılık çözümler ve fırsatlar sunar. Kestirimci Analitik: Ne olacak? , Neden olacak? Sorular ile geleceğe projeksiyon olur. Öngörücü Analitik: Ne yapmalıyım? , Neden Yapmalıyım? Soruları ile en iyi işletme kararları almanızı sağlar.
2. İstatiksel Analiz: İstatiksel yöntemler ile verilerin etkinliğini artırarak betimleyici analitik sonuçlar almamızı sağlar.
3. Veri Madenciliği Çok büyük boyuttaki veri setlerinde açık olmayan, önceden bilinmeyen ve yararlı olan örüntülerin ya da ilişkilerin belirlenip karar destek amaçlı yararlı bilgiye dönüştürülmesi sürecidir
4. Veri Görselleştirme:
Verileri keşfetmek, anlamlandırmak ve iletmek için görsel temsillerin kullanılması
İş Zekası Bileşenleri Nelerdir? 1. Veri ambarları (Veri kaynağı) 2. İşletme analitiği (Veri ambarlarında yer alan verilerin analizi, değerlendirilmesi, yönlendirilmesi için gerekli araçların bütünü) 3. İşletme Performans Yönetimi (Performansın izlenmesi ve analiz edilmesi) 4. Kullanıcı ara yüzü (Gösterge panelleri vb.)
İş Zekası Uygulamalarının İşletme Değeri ;
✅ Müşteri segmentasyonu
✅ Satınalma eğilimi
✅ Müşteri karlılığı
✅ Dolandırıcılık tespiti
✅ Müşteri elde tutma ve müşteri kaybı
✅ Kanal optimizasyonu
Comments