29 Temmuz 2024
- Gökhan Altay
- 29 Tem 2024
- 3 dakikada okunur

29 Temmuz Pazartesi sabahından herkese günaydın.
Dünden haberler:
Vergi ve sosyal güvenlik alanına ilişkin düzenlemeler içeren kanun teklifi TBMM Genel Kurulunda kabul edildi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, elektrikli araç ve çip üretimi başta olmak üzere yüksek teknolojili üretim alanlarında 30 milyar dolarlık teşvik paketi açıkladı.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Toplantılarda, artan oranlı vergilendirmenin gelir ve servet eşitsizliğini azalttığı, mali disiplini güçlendirdiği, vergi adaletini ve kapsayıcı büyümeyi desteklediği konusunda uzlaşı sağlandı" dedi.
TCMB tarafından yayımlanan Temmuz ayına ilişkin sektörel enflasyon beklentileri raporunu yayımladı. Yayımlanan verilere göre söz konusu dönemde piyasa katılımcılarının 12 ay sonrasına ilişkin enflasyon beklentisi 1,8 puan azalışla %30’a, reel sektörün beklentisi 1,2 puan azalışla %55’e gerilerken; hanehalkının beklentisi ise 0,5 puan artışla %72’ye yükseldi
Hazine ve Maliye Bakanlığı, Vergi Denetim Kurulunun risk analiz sistemi üzerinden yaptığı tespitler neticesinde, 2 bin 815 büyük mükellefin halihazırda toplam yüzde 27'si nezdinde vergi incelemelerine devam edildiğini bildirdi.
Bazı yabancı bankaların yıl sonu dolar/TL tahminleri; Deutschbank 37; HSBC, Morgan Stanley, Fitch Rating, Bnp Paribas; 36; Commerzbak 35, Wells Fargo 32,5.
Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Ar-Ge birimi KAMU-AR'ın açıkladığı açlık ve yoksulluk sınırı araştırmasına göre, temmuz ayında açlık sınırı bir önceki aya göre 202 lira daha artarak 20.776 liraya, yoksulluk sınırı 62.302 liraya yükseldi.
Dış Dünyadan haberler:
ABD Merkez Bankası'nın (Fed) en çok dikkat ettiği enflasyon göstergesi olarak da bilinen çekirdek kişisel tüketim harcamaları endeksi (PCE) Haziran ayında aylık bazda %0,1; yıllık bazda ise %2,6 artış göstererek piyasa beklentilerine paralel gerçekleşti.
Rusya Merkez Bankası, Temmuz ayı toplantısında politika faizini 200 baz puan artışla %18,0’e çıkartma kararı aldığını açıkladı.
Başkan adayı Trump, ABD'yi "gezegenin kripto başkenti ve dünyanın Bitcoin süper gücü" olmasını sağlamayı planladığını açıkladı. Trump'ın konuşmasının ardından 1 saat içinde Bitcoin'in fiyatı saatlik bazda yüzde 2 artarak 68 bin 765 dolara ulaştı.
Petrol Fiyatları: Petrol, bu haftaki OPEC+ toplantısından önce, Çin'in olumlu ekonomik verilerinin talep konusundaki endişeleri hafifletmesine yardımcı olmasıyla altı haftanın en düşük seviyesine yakın seyretti. Bu sabah Brent petrol 81,55 dolar.
Altın Gümüş: Kıymetli madenler geçtiğimiz hafta baskılandı. Volatil seyrin ardından altın sınırlı kayıpla haftayı kapattı. Gümüş ise baskıyı telafi edemedi. Bu sabah ons altın 2.394 dolar, ons gümüş 28,09. Altın/Gümüş oranı= 85,22.
26 Temmuz 2024 Cuma günü BİST 100 endeksi, günü yüzde 0,18 artışla 10.891 puandan kapattı. Gün içerisinde en düşük 10.850 en yüksek 10.948 puanı gören BİST 100 endeksi, dünkü kapanışının 19 puan üzerine çıktı. Endeksin dolar bazında değeri ise 329 dolar seviyesinde bulunuyor. Hacim hala düşük, 127 milyar TL. BİST100 endeksine dahil hisselerin borsa toplam işlem hacmi içindeki oranı yüzde 66 olarak gerçekleşti. BIST100’e dahil hisse senetlerinin, 58 tanesi değer kazandı, 41 tanesi değer kaybetti, 1 hissenin fiyatı değişmedi.
Haftaya olumlu bir açılışla başlayan ancak Salı, Çarşamba ve Perşembe günleri yaşanan düşüşle 11.000 puan seviyesinin altına gerileyen endeks, Cuma günkü olumlu seyrine rağmen eski seviyesini yakalayamadı.
En Çok Yükselenler: Kontrolmatik (%9,95), Arçelik (%8,53), TSKB (%4,52), Smart (%4,46), Eczacıbaşı İlaç (%4,41) oldu.
En Çok Düşenler: Türkiye Sigorta (%5,93), Kocaer (%4,41), Mia Teknoloji (%3,62), Migros (%3,44), Göltaş Çimento (%2,97) oldu.
En Çok işlem Görenler (TL): Türk Hava Yolları, Ereğli, İş Bankası, Tüpraş, Akbank oldu.
Endeksin bu sabah hafif alıcılı açılış yapması beklenir.
Şirket haberleri: Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, Koç Holding (KCHOL) ve Tüpraş’ın (TUPRS) uzun vadeli kredi notunu iki kademe birden artırarak B2’den Ba3’e yükseltti. Not görünümü ise pozitif olarak korundu.
Global piyasalarda risk iştahı pozitif. ABD vadelileri yüzde 0,30-0,60 civarında artı. Asya piyasalarında da endeksler alıcılı. Hong Kong %1,7 civarında, Japonya %2 civarında, Çin %0,05 civarında pozitif. ABD 10 yıllık tahvil faizi %4,18, Dolar Endeksi 104,1, ons altın 2.394 dolar.
Tuncay Turşucu haftalık yorumunda: Borsada Sektör Geçişleri Gözleniyor Yılbaşından bu yana yüksek getiri sağlayan Bankacılık, Sigortacılık, İletişim gibi sektörlerden Temmuz ayı itibari ile çıkışların başladığını söylemek mümkün. Buna karşılık, Çimento, İnşaat, Enerji, Petrokimya ve GYO gibi geri kalmış sektörlere doğru bir yönelim gözleniyor. Ancak bu yönelme seçici olurken, Borsa Endeksini fazla destekleyici düzeyde değil.
Bu hafta izlenecekler: Yurt içinde veri yoğunluğu düşük bir haftaya giriyoruz. Çarşamba günü Hazine Ağustos ayı borçlanma takvimini duyuracak Perşembe günü ise imalat PMI verisi açıklanacak.
Yurt dışında Çarşamba günü FED faiz kararı haftanın en kritik verisi. Çarşamba günü Avrupa’da ise TÜFE verisi izlenecek. Yine aynı gün Japonya Merkez Bankası faiz kararı açıklanacak. Perşembe günü İngiltere Merkez Bankası faiz kararını açıklayacak. Cuma günü ise ABD tarım dışı istihdam verisi izlenecek.
Piyasalar:
Comments